Opravy a prodej dechových hudebních nástroju Opravy a prodej dechových hudebních nástroju Opravy a prodej dechových hudebních nástrojů
Drobečková navigace

Úvodní stránka > Zajímavosti a aktuality > Díl 6. – Vývoj trumpety 1.část| Cyklus historie dechových nástrojů

Díl 6. – Vývoj trumpety 1.část| Cyklus historie dechových nástrojů



Datum konání:
17.1.2022

Trumpeta je jeden z mála nástrojů, který od svého vzniku ve starověku prošel tak výrazným vývojem. Již ve druhém díle tohoto cyklu jsme zmiňovali, že ve starověku a středověku bylo hraní na trubku výsadou pouze vyšších vrstev společnosti. Takový nástroj byl vždy vyroben speciálně na objednávku.

Od počátku novověku v 16. století se provedení trubky objevuje v několika polohách a laděních. 

  • Clarino - vedoucí sopránový hlas.
  • Quinto - nástroj byl laděn o kvintu níže. Jednalo se o altový hlas.
  • Alto e basso - nazývána též principale. 
  • Vulgano - tenorový hlas.
  • Basso - basový hlas.

Ve druhé poloivně 18. století, v době klasicismu, ztrácí trumpeta virtuózní charakter klariny, který si držela po několik staletí. Nově měla tvrdit rytmus v malém rozsahu 4 až 5 tónů. Tímto uměleckým úpadkem o ni klesl zájem ze strany vyšších vrstev společnosti a nástroj tak ztratil své výsadní postavení mezi žesti. Na přelomu 17. a 18. století jsou pokusy o zavedení dušených tónů, které byly typické pro lesní rohy. Tento pokus neslavil ovšem úspěch. Výsledné dušené tóny byly natolik odlišné od ryzích tónů trumpety, že od toho postupu nakonec inovátoři opustili. Koncem 18. století tedy dochází k úpadku trumpety a velkému vzestupu lesních rohů.

První klapková trumpeta

Gioacchino Rossini | Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Gioachino_RossiniPrvní klapkovou trumpetu postavil roku 1801 trumpetista Weidlinger a nástrojař Riedl ve Vídni. Tato trubka byla použita prvně Gioacchinem Rossinim v opeře Vilém Tell roku 1829. Ventily se na trubkách začaly vyskytovat kolem roku 1820. Později, kolem roku 1840 byly ventilové trubky zaváděny do dechových hudeb a symfonických orchestrů. V této době se trumpety objevují v nejrůznějších velikostech od oktávových až po basové. Sopránová trumpeta se ustálila v ladění C, B, A. Altový nástroj, který se více používal až v 19. století, se pak vyskytuje v ladění F.

Podobně, jako u lesních rohů, tak i u trubky se vyskytuje řada vylepšení ventilů.

                • Roku 1827 v Paříži si nechává J.M.Labaye patentovat pistonový ventil. 
                • Kolem roku 1830 patentuje L. Uhlmann vídeňský ventil se zdvojeným mechanismem.
                • Roku 1832 patentuje Josef Riedl otáčivý cylindrický ventil. 
                • Roku 1835 J.G.Moritz nižší, tak zvaný berlínský pumpový ventil. 

Nástup kornetů ve 30. letech 18. století

V této době se prvně objevuje také kornet, který se uplatňuje v symfonické hudbě. Např. Hector Berlioz ve svém díle Fantastická symfonie píše party pro 2 cornetti, pistons a 2 přirozené trubky. Kombinace 2 kornetů a 2 trubek se udržela ještě po proniknutí ventilových trubek. Kornet měl původně kotlíkovitý nátrubek, který byl o něco hlubší, než trubka. 

To je k historii trubky pro tuto chvíli vše. V příštím díle cyklu historie dechových nástrojů se zaměříme na Křídlovky, menší trubky, altky a basové trubky. Proto nás sledujte, a pokud nechcete, aby vám tento příspěvek unikl, přihlaste se k odběru našich článků.

Inspirováno knihou Jiřího Kratochvíla - Dějiny a literatura dechových nástrojů

Přihlásit k odběru článků