Opravy a prodej dechových hudebních nástroju Opravy a prodej dechových hudebních nástroju Opravy a prodej dechových hudebních nástrojů
Drobečková navigace

Úvodní stránka > Zajímavosti a aktuality > Díl 1. - Dřevěné dechové nástroje starověku | Cyklus historie dechových nástrojů

Díl 1. - Dřevěné dechové nástroje starověku | Cyklus historie dechových nástrojů



Datum konání:
18.10.2013

V oboru hudebních dějin znamenají pojmy pravěk a starověk období do začátku křesťanství. V době před Kristem byly hudební nástroje podstatnou součástí většiny hudebních kultur. Rozmachem náboženství začínaly hudební nástroje ustupovat do pozadí. Velký důraz byl kladen především na projev vokální.

Počátky

Jako první nástroje v historii, o kterých máme písemné památky, byly nástroje bicí. Měli především rytmickou úlohu a to při různých obřadech, či setkání kmenů a jiných společenství.

Dechové nástroje byli po rytmických nástrojích druhým prvkem do celkové mozaiky hudebních nástrojů a dokonce prvním, pokud vezmeme v potaz pouze nástroje s určitou tónovou výškou.

A jaké byly pravěké nástroje? Byly podobné těm dnešním, nebo byly zcela odlišné? Lze říci, že všechny základní dechové nástroje dnešní doby měli svůj prapůvod již v tomto období pravěku. Hrálo se především na hranolové nástroje se vzdušnou komorou, jazýčkové s jednoduchým i dvojitým plátkem, nátrubnými nástroji a jazýčkové se vzdušným zásobníkem (podobné dnešním dudům).

Dřevěné dechové nástroje

Panova flétnaDřívější nástroje se vyráběly z různých materiálů. Poměrně časté byly výrobky z kostí či dřeva. V tomto období lze pozorovat také první příklady fléten, které jsou tak nejstarším tónovým nástrojem v dějinách. Ve starší době kamenné se jednalo především o jednotónové píšťaly, na které se foukalo buď přímo na hranu, nebo do komory, ze které byl vzduch hnán na hranu. Vývoj šel dále směrem k vícetónovým píšťalám a jako jeden z představitelů prvních primitivních vícetónových píšťal lze uvést Panovu flétnu. Jednalo se o nástroj, kde bylo několik jenotónových píšťalek různých velikostí svázáno k sobě. Každá píšťala měla svůj unikátní tón. Tento nástroj se díky své jednoduchosti a oblíbenosti udržel do dnes.

Historie zobcové a příčné flétny

Jako vyšší stupeň vývoje dřevěných dechových nástrojů byly považovány nástroje, do kterých byly navrtány dirky. Výskyt zobcové flétny byl zaznamenán jako první ve východní Asii již ve starověku, do Evropy se dostala až v 11. století a to právě z Asie. Je ale dost pravděpodobné, že již dříve se v Evropě tento druh flétny vyskytoval, nicméně žádné historické prameny o tom neuvádí.

Co se týče příčné flétny, doklady o ní nalézáme až ve století 12. a to opět v Evropě. Hojně ji využívali především pastýři, což symbolizuje obraz v knize abatyše z Landsbergu "Hortus deliciarum" z této doby.

To je pro dnešní den vše a budeme rádi, když se přihlásíte k odběru našich aktualit a budete tento cyklus společně s námi sledovat i nadále. V příštím díle se zaměříme na pravěké žesťové nástroje.

 

Obrázky na této stránce jsou použity z webu wikipedie - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ChileanPanpipes-cutout.jpg

Inspirováno knihou Jiřího Kratochvíla - Dějiny a literatura dechových nástrojů

Přihlásit k odběru aktualit